LUMIMARJA TIRRONEN

Vuonna 1922 perustettu Pelastakaa Lapset ry on sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista ja tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia. Suomen Pelastakaa Lapset ry on osa kansainvälistä Save the Children -järjestöä, joka toimii yli sadassa maassa.

Iitissä on ollut Pelastakaa Lapset ry:n jäsenyhdistys 55 vuotta. Yhdistyksen ydinjoukko on supistunut hyvin pieneksi, ja viime vuosina toiminta on rajoittunut raha-avustusten jakamiseen. 

Iäkkäät jäsenet eivät enää kykene keräämään rahaa avustuksia varten, eikä yhdistys ole saanut nuorempaa polvea innostumaan toiminnan jatkamisesta. Näin ollen vaihtoehtoja on vain yksi: yhdistys lakkautetaan.

Pieni, harmaa joukkomme on joutunut tunnustamaan, ettei meistä ole enää toimijoiksi. Seuraavaa viestikapulan viejää ei ole löytynyt, pahoitteli yhdistyksen puheenjohtaja Irma Napola perjantaina Ravilinnan kahviossa. 

 

Vuosien varrella sadat iittiläiset lapset ja nuoret ovat saaneet yhdistykseltä tukea urheilu- ja kulttuuriharrastuksiinsa. Stipendien lisäksi yhdistys on kustantanut esimerkiksi oppikirjoja lukiolaisille ja harrastuksiin liittyviä matkakuluja.

Olemme olleet mukana valtakunnallisessa Eväitä elämälle -hankkeessa, jolla tuetaan lasten ja nuorten harrastuksia sekä toisen asteen opiskelijoiden koulunkäyntiä, Napola mainitsi.

Kerran vuodessa yhdistys on jakanut 300 euron suuruisen kannustusstipendin nuorten harrastustoimintaan. Stipendi on yleensä jaettu lapsen oikeuksien päivänä Sirpa ja Matti Mikkolan perustamasta syntymäpäivärahastosta.

Nyt Iitin Pelastakaa Lapset ry on tyhjentänyt pankkitilinsä ja jakanut viimeiset stipendinsä. Kolmensadan euron stipendin sai 90-vuotias Kausalan Yritys. Tunnustuksen vastaanotti lentopallovalmentaja Katja Backman yhdessä valmennettaviensa kanssa.

Tätä stipendiä ei käytetä tavalliseen varustehankintaan, vaan keksimme tälle jotakin spesiaalia käyttöä. Siten se on palkinto pelaajille, Backman lupasi.

 

Salibandyjoukkue SC Jenga sai 200 euron stipendin. Sen kävi Ravilinnasta noutamassa Jengan puheenjohtaja Kimmo Lintukangas.

Salibandy on monelle lapselle se ensimmäinen joukkuepeli. Sen pelaaminen onnistuu yleensä pieniltäkin — jos ei muuten, niin omilla säännöillä, Irma Napola totesi. 

Sadan euron stipendit myönnettiin Kausalan koulun vanhempainyhdistykselle, musiikkiopiston vanhempaintoimikunnalle "Iitin soittajalapset" -toiminnan tukemiseen sekä Kymenlaakson metsänhoitoyhdistykselle, jonka johdolla iittiläiset eskarilaiset istuttavat keväällä Tulevaisuuden metsän.

Lisäksi rahaa jäi vielä yhteen oppikirja-avustukseen.

Olen iloinen, että kaikki loput rahat päätyvät oman pitäjän käyttöön, lasten ja nuorten hyväksi, Irma Napola päätti

Pelastakaa lapset2

Iitin Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Irma Napola (keskellä) jakoi lakkautettavan yhdistyksen loput rahat stipendeinä. Kausalan Yrityksen stipendin kävivät noutamassa valmentaja Katja Backman sekä lentopalloa pelaavat Lumi Kaariaho, Mimmi Peltola, Aino Salo ja Riikka Ahonen. SC Jengan stipendin vastaanotti puheenjohtaja Kimmo Lintukangas.